Den nordiska modellens möjligheter och utmaningar

Välkommen till Nordenskolan 2016-17!

”Nordenskolan er en unik mulighed for at lære om den nordiske model, få et indblik i de andre nordiske lande og komme ind i et spændende politisk og fagligt netværk på tværs af landegrænser.”

 

”Ett strålande tillfälle att lära sig mer om den nordiska modellen och om varandra. Att bygga nätverk över hela Norden och att stärka sin tilltro till det system vi vill bygga upp igen efter borgerligt fördärv.”

 

”Likheter, ulikeheter og forkjeller mellom de nordiske landene er viktig for å forstå politikken og velferdssamfunnet vi har i norden. Være med å diskutere hvordan den nordiske modellen skal bestå! God toppskolering.”

 

Röster från deltagare i Nordenskolan 2015-16

Nordenskolan är en facklig-politisk ledarutbildning om den nordiska modellens möjligheter och utmaningar som nu genomförs för andra gången i samarbete mellan ABF Norden och den nordiska arbetarrörelsens samarbetsorganisation SAMAK. Utbildningen riktas till nationellt, regionalt och lokalt förtroendevalda i medlemsländerna och syftar till att ge deltagarna en kunskapsbaserad förståelse av den nordiska modellen och omsätta dessa kunskaper till praktisk politik.

Deltagarna ska få fördjupade kunskaper om likheter och skillnader mellan de nordiska länderna och om det nordiska samarbetet. Dessa kunskaper erövras genom att ta del av aktuell forskning kring den nordiska modellen, genom samtal med deltagare från andra nordiska länder och med ledare inom den nordiska arbetarrörelsen samt genom fördjupande fokusarbeten.

Deltagarna förväntas ta del av utbildningsmaterialen samt att lägga ner arbete i tvärnationella basgrupper inför, under och mellan utbildningsträffarna. Utbildningen ska leda till aktivitet under tiden och efteråt inom respektive land och organisation.

Utbildningen bygger på forskningsprojektet NordMod 2030, som har genomförts på uppdrag av SAMAK. Projektet rymmer grund-, land- och slutrapporter samt temarapporter om att skapa för att dela - och dela för att skapa, välfärdsmodellens framtida finansiering och bärkraft, anständigt arbetsliv - avtalsmodellens framtid, inkluderings- och integrationsutmaningar samt demokrati och deltagande. Utgångspunkten är att arbetarrörelsen ska ha de bästa svaren på den nordiska modellens utmaningar. Utbildningen knyter också an till SAMAKs utvecklingsteman.

 

Utbildningen består av tre utbildningstillfällen om två dagar vardera samt mellanliggande arbete och äger rum i nordiska huvudstäder. Utbildningstillfällena äger preliminärt rum i november 2016, januari 2017 samt mars 2017. 

För mer info, se vänsterspalten för Praktisk information och gör en intresseanmälan

Har du övriga frågor? Kontakta Peter Gustavsson på peter.gustavsson@abf.se och +46 8 613 50 10