Handledarutbildning för dig som handleder unga ideella


Du kanske har ställt frågan: "Vill du vara ung ledare i söndagsskolan, mellanstadiegruppen eller konfirmandarbetet?" Frågan är lätt att ställa och uppgiften är viktig och rolig - men ibland kan uppdraget vara utmanande både för den ideelle och för den som handleder. Vad kan man förebygga, vad kan man tänka på innan och hur gör man? Vi kommer att prata om den unga ledaren i konfirmandarbetet, men samma sak kan gälla om man är ung ledare i söndagsskolan eller i något annat sammanhang.
 

I Riktlinjerna för Svenska kyrkans konfirmandarbete i Strängnäs stift står: ”Unga konfirmandledare och/eller andra ideella medarbetare bör om möjligt ingå i arbetslaget. Med de unga konfirmandledarna skapas nya möjligheter att utveckla kyrkans liv. Ledaruppdraget ger en chans att få leva och växa i sitt dop, i sin tro och i sin kyrka. Som stöd i uppdraget behöver unga ledare handledning från konfirmandhandledare. Handledaren blir en viktig förebild för ledarskap och behöver själv egen utbildning i att handleda och utbilda andra. Genom satsningen på de unga konfirmandledarna bidrar församlingen till att rusta framtida ledare för kyrka och samhälle.”
 

Kursen ges parallellt med stiftets praktikhandledarutbildning. Under första dagen kommer Fredrik Lundh, legitimerad psykoterapeut, handledare och ansvarig för handledarutbildningen inom Stockholms stift, medverka med föreläsning om b.la. Lär-cykeln, handledarens roll, handledarstilar och kompetenser samt ge en enkel struktur för handledning. Detta kommer vi också att få prova under ett övningstillfälle.

Kort och gott handlar dagarna om att du ska få verktyg i ditt arbete: t.ex. överenskommelse, tystnadsplikt och registerutdrag, men också om att bli medveten om olika teorier kring ledarskap. Dagarna varvas mellan föreläsningar, seminarium och övningar.


Målgrupp
Alla som arbetar med unga ledare i konfirmandverksamhet, barnverksamhet mm.

Tid och plats
13-14 februari på stiftsgården Stjärnholm. Kursen startar kl. 9.00 med incheckning och gemensamt fika och slutar kl. 15.00 med avslutande fika.
OBS! Läs om stiftsgårdens riktlinjer för födoämnesallergier och specialkost här.

Kostnad
3 200 kr. I priset ingår enkelrum, kost och logi.

Kontakt
Om du har frågor om dagarnas innehåll, kontakta Marie Westling, 0152-234 33.

Om du har frågor om anmälan, avbokning eller annat praktiskt, kontakta Anna-Maija Junnila, 0152-234 83.


Anmälan
Anmäl dig här senast 14/1

 



Stiftsgården Stjärnholm ligger utanför Nyköping mot Oxelösund. För att ta dig till stiftsgården med kollektivtrafik tar du tåg till Nyköping:

Norrifrån: Stockholm/Södertälje, tåg mot Norrköping/Linköping
Västerifrån: från Örebro/Katrineholm/Eskilstuna/Strängnäs, byte i Södertälje
Söderifrån: tåg via Norrköping. Från Nyköpings busstation tar du sedan buss 715 mot Oxelösund via Arnö och hoppar av vid hållplats Stjärnholm. Därifrån är det ca 500 meter att gå till stiftsgården.