Kursen ger teologiska och pedagogiska perspektiv med syfte att stärka församlingen som miljö för livslångt och generationsöverskridande lärande. Utbildningen utgår från ett helhetsperspektiv. Kursen ges som ett samarbete mellan Göteborgs, Karlstads, Linköpings, Skara, Växjö och Strängnäs stift samt Enskilda Högskolan Stockholm (EHS).

Ansvaret att ge vidare evangeliet definieras som Svenska kyrkans dopundervisningsansvar. Att lägga trons perspektiv på livet, samhället och världen är en praktik som vi tillsammans gör och formulerar. Tillsammans skapar vi rum för livslångt lärande från vaggan till graven. Denna nya utbildning stärker församlingen i det uppdraget.

’Livslångt lärande i församlingen’ sätter fokus på hur församlingen lär genom hela sitt sätt att leva och vara. Utbildningen bygger på religionspedagogiska teorier och teologiska perspektiv kring lärande och församlingssyn samt på fallstudier av konkreta läraktiviteter i församlingar. I utbildningen möter vi således perspektiv och teorier som hjälper att strukturera och organisera lärandet i församlingen och kopplar dessa till en teologisk och pedagogisk grundsyn.

Fokus ligger på församlingen som helhet och på hur vi lär oss tillsammans. Utbildningen bygger på en förståelse av lärande som både individuellt och socialt. Den lärande människan och den lärande gemenskapen står i centrum. Kursen ger en gemensam begriplig grund att stå på så att vi med stolthet och glädje kan bära våra sammanhang.

För att lärandet ska komma församlingen till godo ser vi gärna att det är minst två från varje församling/pastorat som går kursen.

Under våren 2025 ges möjlighet till fortsatt lärande i församlingens konkreta miljö. Lärande och undervisning är församlingens gemensamma uppgift. I vårens process är det en styrka att vara många medarbetare tillsammans - förtroendevalda, ideella och yrkesutövande.

Parallellt med utbildningen ger EHS en litteraturkurs med samma tema på både basnivå och avancerad nivå. Det innebär att du/ni som går utbildningen och som önskar få högskolepoäng också kan anmäla dig/er till den akademiska kursen. Vid anmälan anger du/ni om du/ni är intresserade av att även anmäla er till högskolekursen. Mer information om det kommer i samband med bekräftelsebrev efter anmälningstidens utgång.

Kursen kan alltså läsas i tre olika varianter:

A) Stiftsutbildning
Deltagande under hela kursen. Efter avslutat kurs får du ett intyg om deltagande.

B) Akademisk kurs på basnivå
Samma som stiftsutbildning men det tillkommer ett obligatoriskt examinerande moment. Kursen ger 7,5 hp. Kräver grundläggande behörighet för högskoleutbildning.

C) Akademisk kurs på avancerat nivå
Samma som stiftsutbildningen men det tillkommer obligatoriska examinerande moment och mer kurslitteratur. Särskilda behörighetskrav.

 

Målgrupp:
Alla som arbetar med undervisning i församlingen. Även vuxna ideella är välkomna!
Går att studera kursen som högskolekurs via EHS och examinera 7.5 hp

Datum,tid och plats:
27 aug kl.10.00 – 12.00, digital träff på zoom
9 sep kl.11.00 – 10 sep kl 15.00, Enskilda högskolans lokaler i Bromma
24 sep kl.13.00 – 15.00, digital stiftsträff
4 okt kl.10.00 – 11.30, digital träff zoom
18 okt kl.13.00-15.00, digital stiftsträff
24 okt kl.10.00 – 15.00, digital träff zoom
13 nov kl.9.00 – 12.00, digital träff zoom

Stockholm, Bromma/digitalt

Kostnad:
1500 kr, i kurskostnaden ingår undervisning, seminarier, fika, lunch och middag på träffen i Bromma.

Tillkommer kostnader för litteratur, övernattning och resa. 

Kontakt:
För frågor gällande kursens innehåll kontakta Helena Åhlin
För frågor gällande anmälan kontakta Josefin Bredberg

Anmäl dig här senast 5 juni